De helft van de jongeren tussen 18 en 25 jaar sluit een verzekering af op naam van zijn ouders. Dat blijkt uit een enquête bij 400 jongeren die Marijke Christiaens deed als eindproef voor haar studies handelswetenschappen en bedrijfskunde aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. De resultaten staan vandaag in De Standaard.

Jongeren die gokken op deze uitweg nemen een groot risico. Wie een verzekeringscontract afsluit, geeft aan de dagelijkse bestuurder van het verzekerde voertuig te zijn. Als dat de ouder is, dan mag de jongere hoogstens occasioneel rijden. Als er een schadegeval is en er is twijfel dan kan de verzekeraar dat nagaan.

“Het gaat dan om valse verklaringen, om bedrog”, zegt Wauthier Robijns, de woordvoerder van de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia. “Bij een schadegeval zal het bedrag dat wij aan de slachtoffers van een ongeval uitbetalen, verhaald worden op degene die de valse verklaringen heeft afgelegd. Als er letsels zijn, kan dat aardig oplopen.” Jongeren bezondigen zich aan deze vorm van fraude omdat de premies voor de jonge bestuurders hoog liggen.